vrijdag 28 september 2012

Konijn op de rug

Een konijn dat op zijn rug vastgehouden wordt, blijft doodstil liggen. In tegenstelling tot wat mensen soms denken is het konijn dan niet ontspannen of heeft hij persé veel vertrouwen in de persoon die hem vasthoudt.

Er treedt een verschijnsel op dat 'tonische immobiliteit' heet. Het is een overlevingsmechanisme wat maakt dat sommige dieren, waaronder konijnen zich in een gevaarlijke situatie niet meer (kunnen) bewegen. Onderzoek heeft aangetoond dat konijnen die in deze staat verkeren, fysiologische stressreacties vertonen en niet ontspannen zijn. Het stil blijven liggen is dus geen teken van rust, vertrouwen of ontspanning. 

Sommige mensen gebruiken tonische immobiliteit bij het konijn om een ingreep te doen waarbij ze hem niet onder narcose willen/kunnen brengen, bijvoorbeeld bij het nagels knippen. Het is evenwel niet zo dat konijnen geen pijn voelen in deze staat, wat soms wordt aangenomen. Een pijnlijke ingreep kan zonder extra verdoving dus niet op deze manier uit worden gevoerd, zoals sommige mensen beweren.

Vraag je verder af of je het risico wilt nemen dat je konijn (veel) stress ervaart tijdens het op zijn rug gehouden worden, hoe ontspannen het er misschien ook uitziet. 

Meer hierover lees je hier op de website van Tinley gedragstherapie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten